Tourexpi
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilileri, dünyanın en büyük turizm fuarlarından Moskova Uluslararası Turizm Fuarı (MITT) kapsamında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker, 2025 yılına ilişkin Rus pazarına yönelik büyük beklentiler içerisinde olduklarını belirterek, Rus rublesinin bu yıl tüm dünya paraları karşısında değer kazandığını söyledi.
Türkiye'nin halihazırda fiyat ve kalite bakımından yüksek bir seviyede bulunduğunu vurgulayan Eker, "Bu nedenlerden dolayı Rus turistlerin Türkiye'yi geçtiğimiz yıla göre daha fazla tercih edeceğini düşünüyoruz." dedi.
Eker, Türkiye ile Rusya arasındaki olumlu ilişkilere de değinerek, "Hem hükümetler bazında hem de acentalarımız, tur operatörlerimiz bazında ilişkilerimiz çok iyi. Ruslar Türkiye'yi, denizini, işletmesini, insanlarını çok seviyor. Yerel anlamda karşılıklı bir sevgi var. Tüm bunları, Rusya'nın geçen yıla göre Türkiye'ye çok daha fazla turist göndereceğinin göstergesi olarak yorumluyoruz." diye konuştu.
Geçen yıl Türkiye'yi 6,5 milyondan fazla Rus turistin ziyaret ettiğini bildiren Eker, "Rus pazarı her zaman Türkiye'nin ilk üç pazarından bir tanesi olmuştur. Şu anda da lider pazar konumunda. Bu yıl en az yüzde 10 artışla 7 ile 7,5 milyon arasında turistin geleceğini düşünüyoruz. Bu yıl Rus pazarında 7 milyonu geçeriz." ifadelerini kullandı.
Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkilerin Ukrayna savaşı nedeniyle çok iyi olmadığını anlatan Eker, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla Ruslar daha çok Türkiye ve Asya pazarına daha çok yönelmiş durumda. Bizim de muadilimiz pazarlar İtalya, İspanya, Yunanistan gibi pazarlar olduğu için geçmiş yıllarda oraya gidecek talebin Türkiye'ye yönleneceğini düşünüyorum."
Eker, TÜRSAB nezdinde önemli çalışmalar ve Rusya'da pazarlama faaliyetleri yaptıklarını vurgulayarak, "Uçak seferleri de artan bir şekilde devam ediyor. Dolayısıyla tüm bu gerekçelere baktığımızda 7 milyon bandını bu yıl aşmayı bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de özellikle son yıllarda Antalya dışındaki bölgelere çok sayıda Rus turistin seyahat gerçekleştirdiğini belirten Eker, "Türkiye ile Rusya arasındaki tarifeli seferler arttıkça, insanlar bireysel bazda istedikleri gün, istedikleri hava yolu gibi kendi programlarını yapabiliyorlar." dedi.
Eker, İstanbul, İzmir ve Kapadokya'nın bu anlamda ön plana çıktığını söyledi.
Turizm sektörünün uluslararası politik faaliyetlerden etkilenen bir alan olduğuna işaret eden Eker, "Şu anda Türkiye ile Rusya arasında üst düzey ilişkilerin çok doğru yönetilmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilişkilerin çok iyi olması, turizmimizi de etkiliyor. Bunun da her zaman bir pozitif etkisi oluyor." şeklinde konuştu.
Türk sağlık turizmi ön plana çıkmaya başladı
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural da Rusya'nın özellikle Akdeniz ve Ege'de en çok ziyaretçi gönderen ülkelerin başında bulunduğunu söyledi.
Rus turistlerin artık İstanbul'u da iyi tanıdığına işaret eden Ural, "Bizler de TÜRSAB olarak özellikle Rus turistlerin tercih edeceği, turizmin diğer çeşitli alanlarında bu paydayı büyütmek istiyoruz." dedi.
Sağlık turizminin son dönemde ön plana çıktığının altını çizen Ural, konuşmasına şöyle devam etti:
"Rusya, sağlık hizmetlerinde tamamen gelişmiş bir ülke. Ama halkının, Rusların, çok fazla seyahat etmeyi sevmesinden dolayı, sağlık turizminde diğer ülkelerde de hizmet alıyorlar. Son 10 yılda, Rusların en çok sağlık hizmeti aldığı ülkelerin başında Çin ve Güney Kore geliyor."
Türkiye'nin sağlık turizmini Rusya'ya da tanıtmaya başladığını belirten Ural, şu ifadeleri kullandı:
"Rusya'da yapılmayan ama Türkiye'de yapılan çok özellikli operasyonlar var. Mesela fizik tedavi, ortopedi, skolyoz ameliyatları. Son yıllarda çok fazla turist çekmeye başladık. Özellikle wellness, rehabilitasyon ve fizik tedavi alanlarında Rusların tatilleriyle birlikte Çekya'yı tercih ettiği hizmetleri, örneğin termal turizmde Türkiye'yi tercih etmeye başladılar."
Ural, Rusların otel tatili sırasında sağlık hizmeti almayı sevdiğini ve bu alanda Türkiye'de gerekli yatırımların yapılması halinde talebin daha da artacağını sözlerine ekledi. (AA)
En Çok Okunan Haberler


AB’de turizm rekor kırdı
2025’in ikinci çeyreğinde 826 milyon konaklama / Nisan’da kutlanan Paskalya ve artan uluslararası seyahat talebi büyümeyi hızlandırdı – Otel konaklamaları ilk kez 500 milyon eşiğini aştı


Unpack ’26: 2026 Yılının Seyahat Trendleri Açıklandı
Expedia ve FeWo-direkt’in yeni raporu, seyahat motivasyonlarını, yükselen destinasyonları ve geleceğin tatil anlayışını ortaya koyuyor


Corendon Hollanda’yı Sallıyor: KLM’den Sonra Schiphol’e de Darbe
Atilay Uslu: “Hollandalı yolcular sınırın ötesindeki daha düşük maliyetleri keşfetti”


THY Teknik AŞ ile LOT Polish Airlines arasında üs bakım hizmetleri anlaşması
İki şirket arasında imzalanan işbirliği, Avrupa pazarında güçlü bir ortaklığın ilk adımını oluşturuyor


Yeni yeteneklere sahne açılıyor
ROBINSON ve TUI MAGIC LIFE, 2025/26 kulüp sezonu için Almanya genelinde işe alım turuna başlıyor


Bakan Uraloğlu: 23 yılda havacılık sektöründe yaklaşık 25 milyar dolar yatırım yaptık
Türkiye, uyguladığı hava ulaşım politikalarıyla dünya havacılığında parlayan bir yıldız haline geldi


Yapay zekâ ile havacılığın geleceğini şekillendirmek
Defterden dijital zekâya: Havacılık sektörü süreçlerini yeniden tasarlıyor


İznik Gölü’ndeki bazilika Papa 14ncü Leo’nun ziyareti için hazırlanıyor
Papa’nın kasım ayındaki ziyareti öncesi kazı ve düzenleme çalışmaları hız kazandı


Konak’ta yeni rota: Alsancak’ta tarihe yolculuk
Konak Belediyesi, ilgiyle takip edilen “Konak Tarih Gezileri”ne Alsancak rotasını da ekledi.


Biletbayisi dijitalleşen seyahat alışkanlıklarını paylaştı
Yapay zeka destekli sistemlerle kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi hedefleniyor


Maximiles Black The Bodrum Cup’a GIGI Awards’tan 3 Ödül
Yelken tutkusunu iletişim başarısına dönüştüren organizasyon, “Yaratıcı Sponsorluklar” ve “Entegre Etkinlik Pazarlaması” kategorilerinde ödül aldı


Yerli turistler yılın ikinci çeyreğinde 116,9 milyar lira harcama yaptı
TÜİK verilerine göre seyahat sayısı azalırken, harcamalar yüzde 13,4 oranında arttı


alltours 2026 Yaz Sezonuna Büyük Türkiye Etkinliğiyle Başlıyor
300’den fazla acente çalışanı Türk Rivierası’nda workshoplar, geziler ve özel akşam etkinlikleriyle buluşacak


2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti Seçilen Ankara’nın Etkinlik Takvimi Açıklandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, etkinlik programı ve resmî logoyu tanıttı


Bentour Reisen, Antalya Turizm Fuarı’nda
Avrupa’nın Türkiye uzmanı tur operatörü, ATF2025’e özel standıyla katılıyor


Turizm, Yaşam ve Sanat Üzerine Yeni Bir Söyleşi Kanalı: Open Talks on Tourism
Adviye Bergemann moderatörlüğünde hazırlanan YouTube projesi, sektöre yeni bir bakış kazandırmayı hedefliyor


Park Güell’de Yarım Milyon Daha Az Ziyaretçi: Barselona 6,75 ila 9 Milyon Euro Gelir Kaybedecek
Barselona Belediyesi ile Esquerra Republicana, Gaudí’nin simge eserine yıllık ziyaretçi sınırı getirilmesi konusunda anlaştı


Alman Turistlerin 2026 Seyahat Trendleri: Kişisel Tarz, Konfor ve Teknoloji Ön Planda
Booking.com’un 10. Seyahat Trendleri Raporu: Almanlar standart rotaları geride bırakıp bireysellik, rahatlık ve yenilik arıyor.


Paddle sezonu Foça’daki renkli finalle tamamlandı
Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen 75 sporcu Orak Adası açıklarında buluştu


Michelin Rehberi’nden iki Four Seasons oteline ödül
Four Seasons Hotel Sultanahmet 3, Four Seasons Hotel Bosphorus ise 1 Michelin Key ile ödüllendirildi


Maximiles Black 37nci The Bodrum Cup’ta ‘İasos Rüzgârı’: Nesiller Yeniden Aynı Rotada
Ege’nin tarihi limanlarından İasos, yıllar sonra yeniden The Bodrum Cup rotasında
