TÜROB, Kazakistan turizm pazarındaki gelişmeleri yakından izliyor - Tourexpi, sizler için turizmde olup bitenleri takip ediyor!



Uluslararası
TÜROB, Kazakistan turizm pazarındaki gelişmeleri yakından izliyor
Kazakistan’dan Türkiye’ye yönelik talepte yavaşlama sinyali, tanıtım ve pazarlama çalışmalarını hızlandırdı
TÜROB, Kazakistan turizm pazarındaki gelişmeleri yakından izliyor

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), pandemi sonrası en hızlı toparlanan pazarlardan biri olan Kazakistan’da son dönemde yaşanan talep daralmasını yakından takibe aldı. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Türkiye’nin Kazakistanlı turistler için hâlen lider destinasyon konumunda olduğunu vurgularken, pazardaki yavaşlamanın durdurulması için tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yoğunlaştırıldığını belirtti.

Kazakistan, uzun yıllardır Türkiye’nin en güçlü kaynak pazarları arasında yer alıyor. Ancak son aylarda Vietnam ve Mısır gibi ülkelerin sunduğu ulaşım imkânları ve rekabetçi paket fiyatlarıyla Türkiye’ye hızla yaklaştığına dikkat çekiliyor. Bu gelişmeler üzerine sektör temsilcileri harekete geçerken, TÜROB öncülüğünde Almatı’da düzenlenen “Almaty Workshop” etkinliği, iki ülkenin turizm profesyonellerini bir araya getirdi.

“Geçen yılın gerisindeyiz”

Etkinlik sonrası hazırlanan değerlendirme raporunda konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Kazakistan pazarındaki son rakamları paylaştı. Eresin, 2024 yılında Türkiye’de tatil yapan Kazak turist sayısının 863 bin ile rekor kırdığını hatırlatarak, 2025’te ise gerileme yaşandığını ifade etti. Ocak–Ekim döneminde Kazakistan’dan gelen ziyaretçi sayısının 698 bin olarak gerçekleştiğini, geçen yılın aynı döneminde bu sayının 805 bin olduğunu belirten Eresin, yüzde 13’lük düşüşe dikkat çekti. Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlığı verilerine göre yurt dışına seyahat eden Kazakistanlıların sayısının 15,6 milyona ulaştığını vurgulayan Eresin, bu pazarda hâlâ çok güçlü bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

İki yönlü turizm hareketi güçleniyor

Türkiye’den Kazakistan’a yönelik ilginin ise arttığını belirten Eresin, 2024 yılında Kazakistan’ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısının 130 bin olduğunu, 2025’te ise bu rakamın yaklaşık 150 bine ulaştığını kaydetti. Türk vatandaşlarının Kazakistan’a bir ay süreyle vizesiz seyahat edebilmesinin bu artışta etkili olduğu ifade edildi.

Almatı’da Türkiye tanıtımı

Almaty Workshop, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, TÜROB organizasyonunda; Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ve Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında TÜROB üyesi 23 otel ve bir tema parkın yanı sıra Türk Hava Yolları, Air Astana ve FlyArystan temsilcileri, Kazakistan’da faaliyet gösteren yaklaşık 250 seyahat acentesi yetkilisiyle bir araya geldi. Görüşmelerde yeni iş birlikleri ve turizm fırsatları ele alındı.

Gala gecesiyle taçlandı

Workshop kapsamında düzenlenen gala gecesinde TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Kalyoncu, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Genel Müdürü Cemil Hakan Kılıç ve T.C. Almatı Başkonsolosu Tuğba Alan Özdenfedakar konuşma yaptı. Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu’nun sahne aldığı gecede, Türkçe ve Kazakça eserlerden oluşan repertuar büyük ilgi gördü. Çekilişlerle uçak biletleri, otel konaklamaları ve tema park girişleri hediye edilirken, iki ülke mutfağından seçilen lezzetler sunuldu.

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, organizasyona katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı, Pegas Touristik ve Kazakhstan Hotel yönetimine teşekkür etti.

Resim: © TÜROB


Web sitemiz tüm desktop, tablet ve mobil cihazlarda çalışmaktadır.
Tourexpi, turizm haberleri, Reisebüros, tourism news, noticias de turismo, Tourismus Nachrichten, новости туризма, travel tourism news, international tourism news, Urlaub, urlaub in der türkei, день отдыха, holidays in Turkey, Отдых в Турции, global tourism news, dünya turizm, dünya turizm haberleri, Seyahat Acentası,