Tourexpi
"Malarya" olarak da adlandırılan hastalığın belirtileri arasında ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk, gözler ve deride sararma, nöbetler ve nefes darlığı yer alabiliyor.
DSÖ'nün geçen yıl aralıkta yayımladığı "2024 Dünya Sıtma Raporu"na göre, 2023'te dünyada 263 milyon sıtma vakası tespit edildi ve hastalık nedeniyle 597 bin kişi hayatını kaybetti.
Hastalığa karşı en savunmasız grup olan 5 yaş altı çocuklar, dünya çapındaki sıtma ölümlerinin yüzde 76'sını oluşturdu.
Tüm vakaların yaklaşık yüzde 94'ü Afrika'da
Küresel ölçekte tüm vakaların yaklaşık yüzde 94'ünü ve ölümlerin yüzde 95'ini oluşturan Afrika'da 2023'te 246 milyon kişiye sıtma teşhisi konuldu.
Dünyadaki vakaların yüzde 50'den fazlası salgının en şiddetli yaşandığı Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Uganda, Etiyopya ve Mozambik'te kaydedildi.
Afrika'da orta ila yüksek bulaşma riski taşıyan 33 ülkede 2023 yılı içerisinde tahminen 12,4 milyon hamile, sıtmaya yakalandı. Sıtma nedeniyle düşük doğum ağırlığına sahip bebek doğumlarının yaklaşık 551 bini, gebelere özel müdahalelerle önlendi.
Arjantin, Belize, El Salvador ve Paraguay "sıtmadan arındırılmış" kategorisinde
Amerika kıtalarında toplam vakaların yaklaşık yüzde 77'si Brezilya, Kolombiya, Venezuela ve Bolivya'da görülürken Arjantin, Belize, El Salvador ve Paraguay çok az vaka görülmesi sebebiyle "sıtmadan arındırılmış" kategorisine dahil edildi.
Doğu Akdeniz bölgesindeki vakaların yüzde 35,2'si Afganistan ve Pakistan'da ortaya çıkarken Sudan'daki güvenlik problemleri, Yemen'deki veri akışındaki sıkıntılar ve Somali'deki verilerin niteliğiyle ilgili problemler yüzünden bu ülkelerle ilgili güvenilir verilere erişilemiyor.
Öte yandan 2023'te Cibuti, Pakistan, Sudan ve Yemen hariç, bölgede bulunan diğer ülkelerde sıtmadan dolayı ölüm bildirilmedi.
Avrupa'da ise 2015'ten bu yana kimseye sıtma teşhisi konulmadı.
Dünya genelindeki sıtma vakalarının yüzde 1,5'i Güneydoğu Asya'da kaydedilirken bölgedeki teşhislerin yarısı Hindistan'da yapıldı.
Önlem ve tedavi
DSÖ, sıtma bulaşma riski yüksek bölgelerde parazit taşıyıcı sivrisineklerden korunmak amacıyla ilaçlı cibinliklerin kullanılmasını, sıtma şüphesi durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulmasını ve tedavi sürecinde sıtma aşılarının kullanılmasını tavsiye ediyor.
Sıtma salgını görülen ülkelerde 2019'dan beri DSÖ'nün öncülüğünde Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVİ), AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu (Küresel Fon) ve Unitaid'in sağladığı finansmanla aşı uygulamaları yapılıyor.
Ekim 2023'te DSÖ, ilk sıtma aşısı olan RTS,S/AS01'in (RTS,S) devam eden uygulamasını tamamlamak için ikinci bir aşı olan R21/Matrix-M'yi (R21) önerdi ve riskli bölgelerde yaşayan çocuklar arasında sıtmayı önlemek için yeterli aşı tedarikini sağladı.
Salgından etkilenen ülkelerle yürütülen söz konusu girişimler sayesinde 2000-2023 döneminde 2,2 milyar sıtma vakasının önlendiği tahmin ediliyor.
DSÖ'nün 2016-2030 dönemi için hazırladığı "Sıtma için Küresel Teknik Strateji"de belirlediği hedeflere ulaşmak için 2025 yılında sıtma araştırmalarına 9,3 milyar dolar yatırım yapılması gerektiği belirlendi.
Sıtma testleri, sıtma parazitinin ürettiği bazı proteinleri tespit ediyor ama bu proteinleri üretmeyen mutasyonlu parazitler testlerde fark edilemiyor. Bu tür parazitler 2023'te ilk kez Burkina Faso, Çad, Togo ve Endonezya gibi 41 ülkede görüldü.
Türkiye'de, Sağlık Bakanlığının çalışmalarıyla yerli sıtma enfeksiyonu bitirildi ve 2010'dan bu yana sadece yurt dışı kaynaklı vakalar tespit ediliyor.
DSÖ'nün verilerine göre, 2022'de dünyada 249 milyon sıtma vakası tespit edilmiş ve hastalık nedeniyle 608 bin kişi hayatını kaybetmişti. (AA)
En Çok Okunan Haberler
Haberi Oku

Askeri gerilim Körfez’de kruvaziyer turizmini ve hava ulaşımını etkiliyor
Hava sahalarının kapanması ve liman faaliyetlerindeki aksama binlerce yolcunun seyahatini belirsizliğe sürükledi
Haberi Oku

Bentour Reisen bölgesel gerilimlere rağmen Türkiye seyahatlerinin istikrarlı olduğunu belirtiyor
Şirketin açıklamasına göre Türkiye’deki tatil bölgelerinde turizm faaliyetleri kesintisiz sürüyor
Haberi Oku

Alanya Ultra Trail 2026 doğa, tarih ve kültürü bir araya getiriyor
Koşucular Akdeniz kıyılarından Toros Dağları’nın patikalarına uzanan parkurlarda yarışacak
Haberi Oku

Almanya: DRV veri raporu 2025’te seyahat harcamalarında rekor artışı ortaya koydu
Alman Seyahat Birliği’nin yeni veri derlemesi turizm sektöründeki temel eğilimler ve göstergelere kapsamlı bir bakış sunuyor
Haberi Oku

Marriott 2025’te Karayipler ve Latin Amerika’da güçlü büyüme kaydetti
Rekor sayıda anlaşma ve yaklaşık 40 yeni otel bölgedeki portföyü güçlendirdi
Haberi Oku

Kaçkar Dağları ITB Berlin’de uluslararası turizm profesyonellerine tanıtıldı
Discover Kaçkar standı spor, doğa ve macera turizmi potansiyelini öne çıkardı
Haberi Oku

BookingAgora iftar davetinde hava yolu temsilcileriyle buluştu
Yeni rezervasyon sistemi ve sektör gündemi toplantıda ele alındı
Haberi Oku

Almanya: Lufthansa pilotları 48 saatlik greve gidiyor
Emeklilik hakları ve çalışma koşulları konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 12 Mart’ta iş bırakma eylemi yapılacak
Haberi Oku

Rus dijital platformu Wildberries Türkiye’deki otel ağını genişletiyor
WB Travel markasıyla Alanya’da iki yeni otel rezervasyona açıldı
Haberi Oku

TUI ile Umman arasındaki turizm ortaklığı askıya alındı
Handelsblatt ‘ın bildirdiğine göre Alman turizm devi TUI Group ile Umman’ın devlet turizm geliştirme şirketi Omran Group arasında planlanan stratejik turizm ortaklığı şimdilik askıya alındı
Haberi Oku

Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret ve turizmde rekor yıl
İki ülke arasındaki dış ticaret 2025’te 20,6 milyar dolara ulaşırken İspanyol ziyaretçi sayısı da en yüksek seviyeye çıktı
Haberi Oku

Madrid sanayi bölgelerinde apart otel ve ‘flexliving’ projelerine izin vermeyi planlıyor
Yeni düzenleme ile turizm akışının şehir merkezinin dışına yönlendirilmesi hedefleniyor
Haberi Oku

AJet’in mobil uygulaması yenilendi
Yeni tasarım ve yapay zekâ destekli özellikler kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedefliyor
Haberi Oku

Turizmde ‘yüzen oteller’in popülerliği artıyor
Kruvaziyer seyahatleri konforlu tatil imkânı ve çoklu destinasyon deneyimiyle giderek daha fazla ilgi görüyor
Haberi Oku

Viajes El Corte Inglés grup seyahatlerine odaklanan yeni tur operatörü kurdu
Yeni bölüm arkadaş grupları, aileler ve kolektif seyahatler için özel programlar sunacak
Haberi Oku

Ryanair Almanya için 2026 yaz uçuş programını açıkladı
Yeni hatlar ve ek kapasiteye rağmen bazı yüksek maliyetli havalimanlarında azaltım sürüyor
Haberi Oku

‘Tarihin sıfır noktası’ Göbeklitepe’yi 7 yılda 4 milyondan fazla kişi ziyaret etti
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki ören yeri 2019’daki resmi açılışından bu yana yoğun ziyaretçi ilgisi görüyor
Haberi Oku

CLAVE Ulusal F&B Kongresi Tenerife’de turizm gastronomisinin geleceğini tartıştı
300’den fazla sektör yöneticisi ve uzmanı turizmde yiyecek-içecek alanındaki yeni eğilimleri değerlendirdi
Haberi Oku

Ramazan Bayramı yoğunluğu için tren seferlerine ek kapasite sağlanacak
Bayram döneminde yüksek hızlı ve konvansiyonel trenlerde toplam 8 bin 898 ek koltuk planlandı
Haberi Oku

2026 seçimleri uluslararası seyahatler için riskleri artırıyor
Safeture ve Riskline, seyahat güvenliğine olası etkileri analiz eden “Election Informer 2026” raporunu yayımladı
Haberi Oku

Ryanair, Wrocław’tan 2026 yaz sezonu için rekor uçuş programını açıkladı
50 hat, dört yeni destinasyon ve yılda yaklaşık üç milyon yolcu hedefi