Tourexpi
Kalyon İnşaat, Cengiz İnşaat ve TAV İnşaat’ın da içinde bulunduğu konsorsiyum ile Suriye Sivil Havacılık Otoritesi, Şam Uluslararası Havalimanı tesislerinin yolcu kapasitesinin 8 yıl içinde yıllık bazda 31 milyona çıkarılmasını öngören, yatırım tutarı 4 milyar dolar olan bir anlaşmaya imza attı.
Kalyon Holding'den yapılan açıklamaya göre, enerji, altyapı, ulaşım gibi birçok alanda Türkiye ve yurt dışında küresel ölçekli yatırımları hayata geçiren Kalyon Holding ve Cengiz Holding, Suriye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekledi.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın huzurunda, Suriye Sivil Havacılık Otoritesi ile Türkiye’den Kalyon İnşaat, Cengiz İnşaat, TAV İnşaat, Katar’dan UCC ve ABD’den Assets Investments şirketleri arasında 4 milyar dolar tutarında stratejik iş birliği anlaşması imzalandı.
Anlaşma kapsamında Kalyon İnşaat ve Cengiz İnşaat’ın aralarında bulunduğu konsorsiyum tarafından Şam Uluslararası Havalimanı tesislerinin rehabilitasyonu gerçekleştirilecek ve eş zamanlı olarak yeni tesisler inşa edilecek. Toplam 4 fazda gerçekleştirilecek kademeli kapasite artışıyla 8 yıl içinde havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 31 milyona çıkarılacak.
Mayıs ayında 7 milyar dolarlık stratejik iş birliği anlaşması imzalanmıştı
Geçen mayıs ayında da Suriye Enerji Bakanlığı ile Türkiye’den Kalyon Holding ve Cengiz Holding, Katar’dan UCC ve ABD’den Power International şirketleri arasında 7 milyar dolar tutarında stratejik iş birliği anlaşması imzalanmıştı.
Söz konusu anlaşma kapsamında Kalyon Holding ve Cengiz Holding’in de aralarında bulunduğu konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek 5 bin MW’lık enerji yatırımının tamamlanmasıyla, yıllık yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretimi öngörülürken bu sayede Suriye’nin elektrik ihtiyacının çok önemli bir bölümünün karşılanması planlanıyor.
"Yatırımların bölgesel kalkınmaya ciddi bir destek sunmasını diliyorum"
Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde, yerli ve milli bir şirket olarak tam 81 yıldır faaliyet gösterdikleri her coğrafyada insanı odaklarına aldıkları ve gelecek nesillere miras kalacak eserler bırakmayı amaçladıklarını belirtti.
Türkiye'yi uluslararası alanda gururla temsil edecekleri, insanlığa, doğaya ve çevreye katkı sunabilecekleri projeleri gerçekleştirme gayretinde olduklarını kaydeden Kalyoncu, şu ifadeleri kullandı:
"Bu kapsamda, Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olan İstanbul Havalimanı’nın inşaatını, Cengiz İnşaat’ın da içinde bulunduğu konsorsiyumla 42 aylık rekor bir sürede başarıyla tamamladık. Ardından yıllık 90 milyon yolcu kapasitesiyle küresel çapta bağlantı merkezi sıralamasında dünya liderliğine taşıdık. Şimdi ise yönetim tecrübemiz, mühendislik gücümüz, teknik yeterliliğimiz ve çözüm odaklı yaklaşımımızla Şam’ın bölgesel bir hava ulaşım merkezi haline gelmesine büyük katkılar sunacağımıza yürekten inanıyorum. Gerçekleştirdiğimiz dev yatırımların Suriye adına bir dönüm noktası olmasını, bölgesel kalkınmaya ve istikrara ciddi bir destek sunmasını diliyorum."
Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz da açıklamasında uluslararası arenada uzun yıllardır kazanmış oldukları deneyimle Suriye’de savaşın izlerini silmeye devam ettiklerini söyledi.
Cengiz, "Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde üstlenmiş olduğumuz projeler ile savaşın izlerini silmeye katkı sağlamıştık. Şimdi de dost ülkemiz Suriye’de hayatın normale dönmesi için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. İmza atmış olduğumuz projeler ile iki ülkenin yüzlerce yıllık dostluğunu gelecek yüzyıllara taşıma gayretindeyiz. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirmiş olduğumuz projelerde önceliğimiz yerel kalkınmaya ve ekonomik büyümeye destek olmak. 1980 yılından bu yana edinmiş olduğumuz tecrübeyi Suriye’ye taşıyarak, sosyal hayatın sürdürülebilirliği ve ekonomik kalkınma için itici güç olacağız." açıklamasında bulundu.
Üstlenmiş oldukları projelerde aynı zamanda Türkiye'yi temsil etmenin sorumluluğu ile yüksek kalite anlayışından ödün vermeyeceklerine işaret eden Cengiz, "Bundan sonra da dost ülkemiz Suriye’de projeler üstlenmeye ve Suriye’nin kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Suriye hükümeti bugün 14 milyar dolarlık 12 proje ilan etti
Bu arada Suriye Yatırım Kurumu Başkanı Talal el-Hilali, Şam’daki Halk Sarayı’nda düzenlenen yatırım mutabakat zaptı imza töreninde yaptığı konuşmada, Suriye'nin yeniden inşa ve stratejik ortaklıklar için yeni bir döneme girdiğini söyledi. Hilali, "Suriye yatırımcılara açık ve parlak bir gelecek inşa etme kararlılığındadır. Bugün 12 stratejik yatırım projesini ilan ediyoruz. Bu projelerin toplam değeri 14 milyar ABD dolarıdır." bilgisini verdi.
Projelerin Suriye genelinde hayata geçirileceğini belirten Hilali, bu yatırımların ülkenin altyapısı ve ekonomik yaşamında nitelikli bir sıçrama sağlayacağını ifade etti.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ise Şam’ın tarihi geçmişine dikkati çekerek, "Bugün Şam’a ve onun köklü tarihine bakıyoruz. Şam, binlerce yıldır ticaretin ve ulaşımın merkezi olmuştur." ifadelerini kullandı.
Şam’ın, Katar ile Türkiye arasında önemli bir merkez konumunda olduğunu vurgulayan Barrack, "Suriye toprakları, büyük liderler yetiştirmesiyle bilinir." değerlendirmesinde bulundu. (AA)
En Çok Okunan Haberler
Haberi Oku

Fas turizmde büyük atağa hazırlanıyor
2030 FIFA Dünya Kupası öncesinde 60 bin yeni yatak planlayan Fas, turist sayısını 26 milyona çıkarmayı hedefliyor
Haberi Oku

Almanya’da otel ve restoranları yabancı çalışanlar ayakta tutuyor
İstihdam artışının tamamı yabancı iş gücünden gelirken gastronomi ve konaklama sektöründe yabancı çalışanların payı yüzde 44,5’e ulaştı
Haberi Oku

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 6,5 milyonu aştı
Yüksek doluluk oranları ve güçlü rezervasyonlar, turizm sezonunun sonbahara kadar uzayacağına işaret ediyor.
Haberi Oku

Dünya otel zincirlerinin yeni gözdesi: Reykjavik
Radisson RED ve Hyatt Centric’in yeni yatırımları, İzlanda’nın başkentini uluslararası şehir turizmi ve otelcilik açısından daha da güçlendiriyor.
Haberi Oku

ITB Berlin 2027 fuar alanını yeni döneme hazırlıyor
Yeni salon düzeni CityCube Berlin’i fuar konseptine entegre ederken dock9 projesinin altyapısını oluşturacak
Haberi Oku

Coral Travel: Kültür turlarına ilgi hızla artıyor
Coral Travel verilerine göre Likya ve Karadeniz turlarına talep yüzde 40, Kıbrıs kültür turlarına ise üç kat yükseldi
Haberi Oku

Suriye’ye gelen yabancı turist sayısı yüzde 111 arttı
Ülkeyi yılın ilk yarısında ziyaret edenlerin sayısı 3,5 milyonu aşarken uluslararası pazarlardaki artış yüzde 448’e ulaştı
Haberi Oku

Seferihisar’ın su altı dünyası dalış tutkunlarını ağırlıyor
Berrak koyları, zengin deniz yaşamı ve profesyonel eğitim imkânlarıyla Seferihisar, yaz aylarında dalış turizminin öne çıkan merkezlerinden biri oluyor
Haberi Oku

Tek başına Seyahat 2026: Kuşakların öncelikleri belirgin biçimde farklılaşıyor
Opodo’nun yedi ülkede 9.000 kişiyle gerçekleştirdiği araştırma, yalnız seyahatin tüm yaş gruplarında kalıcı bir tatil biçimine dönüştüğünü gösteriyor
Haberi Oku

Dünya Kupası turizmde beklenen altın yağmurunu getirmedi
2026 FIFA Dünya Kupası, yükselen fiyatlara rağmen Kuzey Amerika'da beklenen turizm patlamasını sağlayamadı
Haberi Oku

Yerli turistlerin ilk çeyrek harcamaları 102,3 milyar liraya ulaştı
Yurt içi seyahat harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9 arttı
Haberi Oku

IFA by Lopesan Hotels konaklamadan çok tatil deneyimine odaklanıyor
Bölge Direktörü Rogier van Zanten otellerde deneyim dünyalarını, otantik destinasyonları ve ortak anıların artan önemini anlatıyor
Haberi Oku

Alman Demir Yolları tüm istasyonlarda alkol tüketimini yasaklıyor
Yolcu ve çalışan güvenliğini artırmayı amaçlayan uygulama 15 Ekim 2026’ya kadar yaklaşık 5 bin 400 istasyonda yürürlüğe girecek
Haberi Oku

TUI Blue Avrupa'daki ilk şehir otellerini açıyor
Marka, Sevilla ve Lizbon'daki yeni otelleriyle şehir turizmine adım atıyor
Haberi Oku

Dubai, turizmi canlandırmak için ziyaretçi davet edenlere özel avantajlar sunuyor
"A Dubai Invite" programı kapsamında yakınlarını kente getirenler otel, restoran ve turistik etkinliklerde kullanılabilecek 3 bin dirhemlik avantaj paketi kazanıyor
Haberi Oku

2028'deki tam Güneş tutulması için Dunedin'de oteller şimdiden doluyor
Yeni Zelanda'nın güneyindeki kent, iki yıl sonra gerçekleşecek doğa olayı öncesinde yoğun rezervasyon talebi alıyor
Haberi Oku

DERTOUR Group, DSR Hotel Holding'in tamamını satın alıyor
Turizm grubu, ortak girişimdeki kalan hisseleri de devralarak otelcilik faaliyetlerini daha da güçlendiriyor
Haberi Oku

Yaz tatili abartılıyor: Almanya’da izinlerin zirvesi aralık ayında yaşanıyor
Deel verileri, çalışanların en yoğun izin döneminin yaz değil Noel haftaları olduğunu gösteriyor
Haberi Oku

American Express ve ALL Accor küresel sadakat programı ortaklığı başlattı
Yeni iş birliği, 12 ülkede statü eşleştirmesi ve Membership Rewards puan transferi imkânı sunacak
Haberi Oku

COP31, Antalya'nın tarihi Kaleiçi'ne yoğun talep getiriyor
Tarihi otellerde doluluk oranları yüzde 100'e yaklaşırken, sürdürülebilirlik odaklı projeler uluslararası konukları karşılamaya hazırlanıyor
Haberi Oku

Araştırma: Aile otellerinin reklam vaatlerinin yüzde 41’i misafir deneyimiyle örtüşmüyor
963 binden fazla misafir değerlendirmesini inceleyen yapay zekâ analizi, tanıtımlarla gerçek tatil deneyimi arasındaki farkları ortaya koydu